Jänöset 2021

Kaksiosainen julkinen taideteos Tommilankadun päiväkodin uudisrakennukseen Turussa.

Tilaaja: Turun kaupunki
Urakoitsija: Lapti Oy
Arkkitehti: Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy
Taiteilija: Johanna Sinkkonen

Turun kaupunki julisti avoimen taidekilpailun Tommilankadun päiväkodin uudisrakennukseen sijoitettavasta taidekokonaisuudesta alkukesällä 2020. Määräaikaan mennessä saapui yhteensä 104 teosehdotusta 76 taiteilijalta, joista kolme palkittiin.

Korkein myönnetty myönnettiin turkulaisen kuvataiteilijan, Canadantuijien Johanna Sinkkosen, eläinaiheiselle ehdotukselle Jänöset. Sinkkosen ehdotus kattoi kaikki kilpailuohjelmassa mainitut taiteen sijoituspaikat: julkisivun, ruokasalin ja portaikon. Ehdotuksen vahvuutena pidettiin kokonaisvaltaista ja ammattimaisella otteella tehtyä sekä koko rakennuksen kattavaa suunnitelmaa. Myös käytettyjen materiaalien moninaisuutta kiitettiin arvosteluissa. Ehdotuksen vahvimpana osa-alueena pidettiin rakennuksen molempiin julkisivuihin sijoitettuja jänisaiheita.

Jänöset seinä

Luoteen puoleisen julkisivun pihalla leikkivät Jänöset kutsuvat päiväkodin lapsia iloiseen liikkumiseen. Graafiset jänikset yhdessä monien ikkunoiden ja kulmikkaan seinän kanssa luovat ajattoman, leikkisän ja tyylitellyn kokonaisuuden. Taustaväriksi valikoitui murrettu keltainen, joka rohkaisee, piristää ja parantaa stressinsietokykyä. Värinä se välittää ilon, avoimuuden ja vilpittömyyden viestiä.

Julkisivu on kuviopainettua komposiittilevyä, väreinä ruskeanmusta ja keltainen.

Making-of video Jänöset – The wall 2021 by Visual Artist Johanna Sinkkonen

Jänöset reliefi

Koillisessa julkisivussa korviaan höristelevä voikukkaa mutusteleva jänis-reliefi kuvastaa ohikulkeville, että täällä päiväkodissa toteutetaan avointa toimintakulttuuria. Pääasiassa corten teräksestä valmistettu reliefin pinta sointuu harmonisesti ruskeanmustan puulaudoituksen kanssa ja antaa huolitellut kuvan koko rakennuksesta.

Jäniksen yksityiskohdat on tehty peilikiiltäväksi harjatusta alumiinista ja tummaksi maalatusta kyynelalumiinista. Säätä ja aikaa kestävät materiaalit kaunistuvat ajan kanssa, kun struktuuriset erot suurenevat Cor-Ten® teräksen muodostaessa kauniin kullanruskean pinnan. Teos luo syvyysvaikutelmaa ei ainoastaan perspektiivinsä vuoksi, mutta myös pintojen asettelun vuoksi. Yksityiskohdat nousevat aina 1-7cm korkeammalle kuin alla oleva pinta.

Jäniksen suussa olevan voikukan väritys sitoo rakennuksen koillisen julkisivun yhteen luoteen puoleisen julkisivun kanssa.

Ripustusta helpotettiin pilkkomalla kokonaisuutta pienempiin pintoihin, jolloin myös yksittäisen kappaleen paino väheni. Ripustus tapahtui ruuveilla ja muttereilla. Ripustus suunniteltiin yhdessä rakennuttajan kanssa.

Making-of Jänöset – The Relief 2021 by Visual Artist Johanna Sinkkonen

Näkökulmia julkisen taiteen hankkeisiin / Turun Museokeskus

Näkökulmia julkisen taiteen hankkeisiin: Matti Toivonen (Turku) / Turun Museokeskus
Näkökulmia julkisen taiteen hankkeisiin: Johanna Sinkkonen, Turku / Turun Museokeskus